Просек от Бухара откраднал от пазара голям пъпеш, хукнал и бягал до сетен дъх, чак до извън границите на града. Поседнал, отдъхнал и разрязал пъпеша. Той пък сладък, сладък - събрал всичката сладост на Изтока. Похапнал си просекът доволно - пъпешът голям, преситил се и си говорел на себе си:
- Ще минат хората, ще видят корите недообрани, ще видят семките и ще си кажат - Оттука е минал богат човек, я - корите недообрани, семките цели.
И тръгнал за където си бил намислил. Вървял, вървял, пъпешът се смелил в стомаха му - те, пъпешите бързо се смилат щото само една вода у тях. поогладнял и взел, че се върнал, доизгризал корите до кожицата и
си рекъл:
- Ще минат хората, ще видят обраните кори, семките и ще си рекат, че оттук е минал богат човек, имал е слуга, който доизгризал корите до кожицата, оставил семките... - и си продължил по пътя, закъдето си бил намислил.
Не щеш ли, историята се повторила, върнал се просекът, изял корите целите и изял и семките, като си говорел на себе си:
- Ще минат хората и ще си рекат, че от тука е минал богат човек, изял е пъпеша, имал е слуга, който обрал корите до кожица, имал е магаре, доизяло корите съвсем, а имал и луксозна птица, която изкълвала семките...

Рейтинг 1 от 1

and now?

Добавен от:

avatar

xyдoжниka

Общо: (57) 

Зевзеците на Fun.dir.bg

avatar

zzkrastev@abv.bg

(2974) Вица рейтинг 523.4

avatar

ZZZZZDRAVKO11111

(2472) Вица рейтинг 269.2

avatar

Григоров

(1545) Вица рейтинг 197.5

avatar

kalin.vt

(189) Вица рейтинг 98.9

avatar

ДДРОнег

(714) Вица рейтинг 93.4